lørdag 30. april 2011

Fun facts – Radioaktiv stråling

True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information.
- Winston Churchill

Radioaktiv stråling er et varmt tema i media, spesielt etter at tsunamien i Japan traff atomkraftverket Fukushima Daiichi. Jeg kommer til å skrive mer om atomkraft og radioaktiv stråling senere, men det kan være opplysende å slenge noen fun facts på bordet først.

1.       Hvis du ikke er radioaktiv er du død.

Alle levende vesen på jorden er radioaktive. Det er først når vi dør at radioaktiviteten langsomt forsvinner.

2.       Alkoholholdige drikkevarer i USA må være radioaktive for at de skal være lovlige. Når de blir testet må de alkoholdige drikkevarene inneholde minimum 400 radioaktive henfall per minutt (7 Becquerel) per 750 milliliter.

Radioaktivitet er den eneste måten å finne forskjell mellom alkohol laget av ”naturlige råvarer” og alkohol laget av petroleum. Det er like trygt å drikke alkohol laget av petroleum og har samme smak, men det er vesentlig billigere å lage det av petroleum. Radioaktiv karbon har en halveringstid på 5700 år, og etter 100 millioner år er det så godt som ingenting igjen. Petroleumen ble begravd for flere hundre millioner år siden.


3.       Plutonium, som ofte blir kallet ”det giftigste stoffet i verden”, er faktisk 1000 ganger mindre giftig enn Botox, kjemikaliet som folk injiserer under huden for å redusere rynker.


 

4.       Biodrivstoff er radioaktivt. Bensin og diesel er ikke radioaktivt.

Biodrivstoff lages fra planter som tar opp radioaktivt karbon fra atmosfæren. Bensin og diesel derimot lages fra biologiske rester som har vært begravd i millioner av år og har derfor mistet radioaktiviteten.

5.       Heliumet som vi putter inn i ballongene til barn er faktisk avfall fra radioaktivitet.

Alfastråling er heliumkjerner med høy hastighet. Når de bremses ned tiltrekker de seg to elektroner og resultatet er et heliumatom. Helium er ikke radioaktivt.



6.       Biologisk skade fra radioaktiv stråling måles i rem. 300 rem gjør deg syk, 1000 rem dreper deg og 2500 rem vil forårsake et krefttilfelle. Men hvordan kan du få kreft hvis du allerede er død?

Du vil aldri få kreft fra 2500 rem siden du allerede er død, men i teorien vil 2500 rem fordelt over 2500 mennesker, der alle får en rem hver, forårsake ett krefttilfelle.

7.       Mengden radioaktivitet i regionen rundt Three Mile Island, stedet hvor det hendte en delvis nedsmelting i 1979, er 50 % høyere enn gjennomsnittsnivået i USA. Men det har vært slik i millioner av år.

Regionen har relativt høye nivåer av naturlig uran. Radon, et datterprodukt av uran, som kommer opp gjennom bakken, står for den unormalt høye radioaktiviteten i området.

8.       Den velkjente ulykken på Three Mile Island såret faktisk mennesker, men ikke pga utsluppet radioaktivitet. Det var panikk som gjorde mest skade.

Kemeny-kommisjonen studerte konsekvensene av ulykken og konkluderte at strålingseksponeringen til offentligheten var 2000 rem spredt utover millioner av mennesker. Ingen fikk mer enn 0,07 rem som er mindre enn de 0,40 rem folk får årlig fra naturlig radioaktivitet og røntgen. Kommisjonen konkluderte at den største helseeffekten var på den mentale helsen til menneskene i regionen. Dette var pga feiltakelsen at ulykken truet livet til folket. Det kan også nevnes at stress ofte fører til røyking som igjen fører til lungekreft.

9.       Nivået på radioaktiviteten i Denver USA er 50 % høyere enn mesteparten av resten av landet. Hvis dette høye nivået var et resultat av en nylig hendelse, ville myndighetene være nødt til å evakuere Denver.

Den ekstra dosen de får i Denver er på ca 0,1 rem og er forårsaket av uran i Rocky Mountains. I teorien vil det pga dette være ett ekstra krefttilfelle per 25 000 mennesker i Denver. Det er 600 000 mennesker i Denver slik at det skal da bli 24 ekstra krefttilfeller. Men mengden kreft i Denver er faktisk mindre enn resten av landet. Mange vitenskapsmenn argumenterer for at små mengder radioaktivitet er sunt.

10.       Hvis du røyker tre pakker sigaretter per dag får du ca samme radioaktiv dose som du ville fått fra å inhalere en halv kg uran, i løpet av et år.

11.       På verdensbasis blir folk utsatt for ca like mye radioaktivitet per år fra atomkraft som fra en banan.



 

12.       Ansatte ved atomkraftverk i USA er sunnere og har mindre sjanse for å dø tidlig av kreft eller andre sykdommer, enn resten av befolkningen.


Kilder:

- Gwyneth Cravens (2007). Power To Save The World – The Truth About Nuclear Energy. Vintage Books.
- Richard A. Muller (2011). The Instant Physicist – An Illustrated Guide. W. W. Norton & Company, Inc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar